Turistička organizacija Srbije

Syndicate content
Званични сајт ТОС-а
Ažurirano: pre 8 years 15 nedelja

Истраживачки пројекат ревитализације села Гостуша на Старој планини добитник награде Европске уније и „Европа Ностре“

Pet, 04/08/2016 - 08:31

Истраживачки пројекат ревитализације села Гостуша на Старој планини, добитник је престижне Награде Европске уније и „Европа Ностре за наслеђе 2016“. 28 лауреата из 16 земаља награђено је за ванредна достигнућа у области конзервације, истраживања, посвећене службе, едукације, тренинга и подизања свести о значају културног наслеђа. Независни стручни жири прегледао је 187 апликација из 36 земаља Европе и одабрао 28 победника. Међу победницима ове године налази се и истраживачки пројекат из Србије, Студија заштите села Гостуша у општини Пирот, рађена од стране архитеката-конзерватора Завода за заштиту споменика културе у Нишу.

“Студија заштите угроженог народног градитељства у овом малом, али јединственом селу, представља доказ да посао може да се обави уз примену високих стандарда заштите, захваљујући чврстој посвећености и одлучности, упркос ограниченим средствима. Истраживање у сврху конзервације је било изразито темељито и спроведено је са јасним акционим планом и визијом”, написао је члан жирија о студији заштите села Гостуша. “Намера тима да некадашње јавне зграде приведе новој намени културних центара, који ће потенцијално поспешити развој туризма у овој области и допринети ревитализацији села, представља изузетан аспекат овог пројекта”.

Пројекти које је жири одабрао, а међу којима је овај из Србије, одлични су примери креативности, иновације, одрживог развоја и друштвене партиципације у области наслеђа у Европи. Међу иницијативама награђеним 2016. су и:

– Обнова пешачке руте грађене на стрмим обронцима кањона која данас омогућава посету овој природној лепоти (Шпанија);

– Дигитизација готово 9 милиона животињских, биљних и геолошких врста, широм Европе и шире, који је од неизмерног значаја за истраживаче (Холандија);

– Посвећеност запослених националном музеју кроз неплаћени рад током 3 године како би одржали музеј отвореним у тешким политичкој ситуацији (Босна и Херцеговина);

– Пројекат подизања свести који охрабрује грађане да “усвоје” споменик од културног И историјског значаја у својој заједници, брину о њему и ставе га у употребу (Финска).

kategorije: Turizam u Srbiji

Туристичка организација Суботице договорила представљање дестинације Суботица/Палић у магазину „Конгрес“

Čet, 04/07/2016 - 11:07

Туристичка организација Суботице је договорила представљање дестинације Суботица/Палић у штампаној и дигиталној верзији магазина „Конгрес“ који чита 59.000 организатора догађаја у Централној и Југоисточној Европи. У специјалном издању овог магазина, у новом броју ће бити представљено нових 60 путописа из 17 конгресних дестинација међу којима ће се наћи Суботица/Палић. Штампана верзија магазина/водича ће изаћи пре IMEX берзе у Франкфурту средином априла.

Свака дестинација се оцењује на темељу 75 критеријума у 8 области који омогућују међусобно поређење дестинација. Дестинација Суботица/Палић је од максималних 5, оцењена са 3,82 што ову конгресну дестинацију препоручује професионалним организаторима сусрета.

Осим овога, свеобухватна дигитална промоција ће бити и на платформама www.kongres-magazine.eu   и http://kongres-meetologue.eu/, односно на друштвеним мрежама овог магазина.

Ова посета је наставак сарадње Туристичке организације града Суботице и „Конвенте“ (највеће берзе за Централну и Југоситочну Европу која се одржава у Љубљани) на промоцији Суботице/Палића као конгресне дестинације.

kategorije: Turizam u Srbiji

Музеј у Смедереву обележава 66 година постојања 12. априла 2016. године

Čet, 04/07/2016 - 10:41

Поводом 12. априла, Дана Музеја у Смедереву посетиоце очекују бројни занимљиви програми у Музеју и Градској галерији савремене уметности Смедерево.

Смедерево у објективу – упознајмо фотографију

Време и место: субота 9. и недеља 10. април 2016. од 10.00 до 14.00 часова у Музеју у Смедереву, на различитим локацијама у граду и Вили „Златни брег“ у Смедереву

Програм се реализује у склопу постојеће фото-документарне изложбе Смедерево у албуму дворског фотографа Милана Јовановића, која је недавно отворена у првој сали смедеревског музеја. Програм је намењен ограниченом броју полазника предавања и радионица. Овај програм је едукативног карактера и има за циљ да се претходно одабраној публици, коју чине ученици Гимназије са афинитетима ка фотографији, Музеј у Смедереву представи у другачијем светлу, као динамична институција едукације, забаве, изазова и инспирације.

Током ова два дана  (09. и 10. април 2016. од 10.00 до 14.00 часова) биће одржана два предавања Надице Богићевић са практичном наставом на терену, а теме које ће бити обрађене су следеће:

– упознавање са фотографијом представљеном на изложби Смедерево у албуму дворског фотографа Милана Јовановића

– историја фотографије

– фотоапарат (делови фотоапарата, експозиција, бленда, баланс белог, ИСО осетљивост, дубинска оштрина, уоштравање)

– светлост

– композиција

Практична настава подразумева излазак учесника радионице са предавачем на терен, на одређене локације, где ће учесници фотографисати ведуте града Смедерева из мање-више истих углова из којих је пре 120 година Милан Јовановић фотографисао Смедерево. Напомињемо да излазак учесника радионица на терен 9. априла подразумева обилазак Тврђаве, Трга Републике, улица 17. октобра и  Српског совјета, где ће учесници радионице у пратњи предавача, Надице Бигићевић и једног од кустоса смедеревског музеја фотографисати градске ведуте, као и организовани одлазак 10. априла градским аутобусом до Виле „Златни брег“, некадашњег летњиковца династије Обрнеовић на Плавинцу током другог дана радионице у пратњи предавача и кустоса.

Циљ фотографисања је припрема изложбе у изложби, тачније изложбе фотографија препознатљивих градских мотива, која ће бити премијерно приказана у оквиру познате културне манифестације Ноћ музеја 21. маја ове године од 17 часова до 1 сат после поноћи у Музеју у Смедереву.

Шетња кроз смедеревску прошлост

Време и место: понедељак 11. април 2016. од 10.00 до 20.00 часова у Музеју у Смедереву.

Виши кустоси Музеја у Смедереву: мр Снежана Цветковић, Гордана Пауновић, Гордана Милетић и Мирослав Лазић ће Вас, почевши од 10.00 часова, на сваких сат времена водити кроз основну поставку, уз пут Вам причајући занимљиве приче како о изложеним предметима, тако и о свим најважнијим аспектима богате прошлости града Смедерева и околине.

Јавно вођење кроз изложбу Смедерево у албуму дворског фотографа Милана Јовановића

Време и место: понедељак 11. април 2016. од 10.00 до 20.00 часова у првој сали Музеја у Смедереву

Подсећамо да је недавно отворена фотодокументарана изложба Смедерево у албуму дворског фотографа Милана Јовановића. Представљајући албум чувеног српског фотографа Милана Јовановића са фотографијама Смедерева, који се чува у Народној библиотеци Србије у Београду, у Одељењу посебних фондова, овом новом изложбеном поставком у првој сали смедеревског музеја покушали смо да дочарамо изглед Смедерева са краја 19. века.

Искористите прилику и погледајте изложбу уз стручно вођење од стране аутора изложбе: мр Снежане Цветковић, вишег кустоса историчара уметности и Мирослава Лазића, вишег кустоса историчара.

Изложба фотографија Михаила Васиљевића под називом Trans

Време и место: уторак 12. април 2016. у 18.00 часова у Градској галерији савремене уметности Смедерево

Изложба ће бити отворена од 12. априла до 9. маја 2016.

Јавна дебата ученика Гимназије Смедерево Да ли су нам музеји потребни?

Време и место: уторак 12. април 2016. од 19 часова у Музеју у Смедереву.

Филозофска секција Прометеј  Гимназије Смедерево, коју води професор Небојша Јовановић, одржаће јавну дебату под називом Да ли су нам музеји потребни? У дебати ће учествовати ученици завршног разреда Гимназије Смедерево, а жири у саставу: Александар Срејић, мастер теологије и професор верске наставе у Гимназији Смедерево; Дејан Радовановић, археолог и директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Смедерево и мр Јован Стојковић, етнолог и некадашњи директор Музеја црне металургије у Смедереву оцењиваће говорничку вештину и аргументе учесника.

Учесници дебате су: Николина Богдановић, Милица Малетић, Ана Жикић, Дуња Пауновић, Нина Крчум, Александра Вељовић и Никола Стаменковић.

kategorije: Turizam u Srbiji

Туризам Србије на сајму у Азербејџану

Čet, 04/07/2016 - 10:13

Туристичка организација Србије (ТОС) ће по други пут представити туристичку понуду наше земље у Бакуу, Азербејџан, на сајму туризма „AITF 2016“, који се одржава од 07. до 09. априла 2016.

Имајући у виду дугогодишњу сарадњу и претходне заједничке наступе на међународним сајмовима, ТОС ће се другу годину за редом представити на штанду Националне Туристичке Организације Црне Горе. Овакав вид сајамског представљања резултат је пописаног споразума о заједничким наступима на далеким тржиштима које су потписале националне туристичке организације Србије и Црне Горе.

На заједничком штанду Србија ће представити целину туристичке понуде земље, са нагласком на богату понуду у оквиру бањског туризма, као и туре везане за кратке одморе у градовима, укључујући и културно-историјске знаменитости свих дестинација.

Међународни сајам AITF 2016 ове године обележава 15 год. успешног пословања. Током овог периода сајам је постао кључно место и догађај од великог значаја за туристичку индустрију каспијског региона.

Овогодишњи сајам окупиће велики број излагача, а очекује се значајан број посетилаца, како професионалаца из области туризма, тако и индивидуалних туриста који траже дестинацију за одмор.

AITF је водећа туристичка берза у каспијској регији која омогућава излагачима да добију праву слику регионалног туристичког тржишта и његовог потенцијала. Берза представља јаку платформу за професионалце из области туризма, MICE сегмента, али исто тако и из области селективног облика туризма, здравственог и туризма орјентисаног на високоплатежне туристе. Одржава се пред почетак туристичке сезоне и омогућава приступ информацијама о тренутним понудама и посљедњим трендовима из туризма.

kategorije: Turizam u Srbiji

Почетак сезоне обиласка Дворског комплекса у Београду у сезони 2016. године

Sre, 04/06/2016 - 10:41

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина

И Туристичка организација Београда имају задовољство да позову све заинтересоване грађане да у периоду од 07. априла до 31. октобра посете Дворски комплекс, и уз пратњу професионалних туристичких водича обиђу Дворски парк, Краљевски Двор, Бели Двор и Дворску цркву, како би се у пријатној двочасовној шетњи упознали са историјом, уметношћу и културом којима наше земље.

Туристичка Организација Београда организоваће посете Дворском комплексу сваке суботе и недеље од 07. априла до 31. октобра у два редовна термина, од 11:00 и од 14:00 часова, уз могућност организације групних посета током радних дана уз претходну најаву.

Цена улазнице укључује и организован аутобуски превоз са Трга Николе Пашића. Број људи у групи је ограничен на 50.

За све информације и резервације посетиоци се могу обратити Туристичком информативном центру у Београду, Кнез Михаилова 5, 11000 Београд

Тел: 011 263-56-22; Фаx: 011 263-53-43

Контакт особа: Сања Павловић

Е-пошта: dvorskikompleks@tob.co.rs; www.tob.rs

Школе, студентске организације и пензионерска удружења Дворски комплекс на Дедињу могу посетити у оквиру групних посета сваког радног дана у терминима од 8:00 до 16:00 часова уз обавезну најаву Канцеларији Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра на број 011 306 4014 или путем е-поште:kancelarija@dvor.rs

Једна група може да буде сачињена од најмање 15 и највише 50 посетилаца.

Контакт особа: Јана Вујновић

Е-пошта: j.vujnovic@dvor.rs www.dvor.rs

kategorije: Turizam u Srbiji

Винаверови дани европске културе у Шапцу, 06. и 07. априла 2016. године

Sre, 04/06/2016 - 10:17

„Винаверови дани европске културе у Шапцу“ почињу данас и трајаће два дана, 06. и 07. априла 2016. године. Ова културна манифестација биће утемељена са циљем оживљавања модерне европске традиције која је била основна духовна и поетичка парадигма стваралачке концепције Станислава Винавера, најевропскијег писца српске књижевности 20. века, самим тим и најевропскијег Шапчанина. Програм манифестације одржаће се у Библиотеци шабачкој, Народном музеју и Шабачком позоришту.

Идеја је да ова манифестациjа покрива области књижевности, музичке, позоришне, ликовно-примењене уметности, науке и издаваштва, заснованих на бризи за очување и неговање имена и стваралачке баштине Станислава Винавера, утемељене на модерним европским и националним вредностима.

Шабац је град културе, а Станислав Винавер део нашег културног наслеђа. Покушавамо да у времену скрајнуте културе, у Шапцу направимо оазу у којој се култура живи на модеран начин. Станисалв Винавер никада није заборавио да је из Шапца и да се у Шабац увек враћао с љубављу. О Шапцу је Винавер говорио са фасцинацијом и враћао се вредностима које је Шабац даровао срспкој култури. Намера Шапца темељи се на ширењу и упознавању свеукупног друштва са идејама које је Винавер унео из европске и светске традиције у српску књижевно-уметничку баштину, што ће допринети и даљем развоју и афирмацији модерних вредности у српском културном и уметничком простору. Манифестација “Винаверови дани европске културе у Шапцу” засниваће се на развијању сарадње са књижевним и уметничким удружењима и организацијама у земљи и иностранству; потом на сарадњи са иностраним факултетима, културним и уметничким институцијама на којима се изучава и негује српска књижевност, уметност и култура.

Град Шабац жели да сваке године буде винаверовска престоница европске културе, да кроз Винаверов дух говоре све оне вредности којима се он бавио и да се у овој средини дешава сусретање српске и осталих култура које је Винавер „уносио“ преко границе у Србију.

Програм:

Библиотека шабачка

среда, 06. и 7. април, Свечана сала библиотеке; научни скуп ,,Станислав Винавер и француска култура”, од 13:00 часова (06. април), од 10:00 часова (07. април)

 Народни музеј у Шапцу

среда, 06. април, Музејска галерија; уметничка изложба групе ,,Лада”, 19:00 часова

 Шабачко позориште

четвртак, 07. април, Велика сцена; солистички концерт Лене Ковачавић, ,,Моје песме, моји снови”, 20:00 часова

kategorije: Turizam u Srbiji

Конференција за медије поводом најаве манифестације Међународни бијенале минијатуре у Горњем Милановцу

Uto, 04/05/2016 - 04:14

Конференција за медије поводом најаве манифестације 13. Међународни бијенале минијатуре у Горњем Милановцу, које ће бити отворено 16. априла 2016. године у 13.00 сати одржава се у уторак, 05. априла у 12.00 часова, у просторијама Туристичке организације Србије, Чика Љубина 8 (први спрат), Београд.

Присутнима ће се обратити:

Јадранка Достанић, председник Скупштине општине Г. Милановац и председник Организационог одбора

Радош Гачић, историчар уметности, представник Туристичке организације општине Г. Милановац

ДраганАрсић, директор Културног центра Горњи Милановац

Небојша Савовић Нес, председник, вајар, у име Уметничког савета

Никола Кусовац, ликовни критичар. председник Жирија

добитник Гран-прија, у име награђених

Ова највећа најобухватнија манифестација уметности малог формата у организацији Културног центра Горњи Милановац, под покровитељством општине Горњи Милановац и Министарства културе и информисања РС, улази у 27 годину постојања. У седам изложбених категорија: сликарство, графика, скулптура, цртеж, примењена уметност, фотографија и интермедија, биће представљено 1019 радова које потписује 690 аутора из 40 земаља. Прихваћени су само оригинални радови, настали у последње две године, оцењени као дела високог уметничког и професионалног домета. Списак свих излагача налази се на сајту: www.kcgm.org.rs.

 

kategorije: Turizam u Srbiji

Изложба „Јелена велика краљица“ Народног музеја Краљево гостује у Галерији САНУ у Београду

Uto, 04/05/2016 - 04:10

Изложба „Јелена велика краљица – Седам векова од смрти краљице Јелене“, гостује у Галерији САНУ у Београду. Отварање изложбе је у среду, 06. априла 2016. године у 19.00 сати.

„Јелена велика краљица“ изложбени пројекат Народног музеја Краљево, приређен је у октобру 2014. поводом обележавања седам векова од смрти Јелене (1314-2014.), знамените српске краљице француског порекла, жене краља Уроша I и мајке краљева Драгутина и Милутина.

Овај велики изложбени пројекат остварен је у сарадњи са Републичким заводом за заштиту споменика културе и манастиром Градац, чија је ктиторка краљица Јелена. У току 2015. године гостовао је у Рашки и Горњем Милановцу (Србија), Котору (Црна Гора) и Требињу (Република Српска), а представљен је у Француској у  Културном центру Србије у Паризу (2015.) и на Данима франкофоније у Лиону (2016.).

Аутори изложбе су Татјана Михаиловић, музејски саветник археолог, Сузана Новчић, виши кустос историчар уметности и Емилија Пејовић саветник Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду, руководилац археолошких истраживања манастира Градац.

kategorije: Turizam u Srbiji

Изложба „Исповести југословенске модерне“ у Народном музеју Панчево, од 05. до 28. априла 2016. године

Pon, 04/04/2016 - 12:25

У уторак 05. априла у 19.00 часова биће отворена гостујућа изложба „Исповести југословенске модерне“ – радови на папиру из фундуса Галерије Дома Војске Србије, ауторке Оливера Вукотић, историчара уметности.

На изложби „Исповести југословенске модерне“ – радови на папиру из фундуса Галерије Дома Војске Србије, заступљени су уметници са простора некадашње Југославије. Највећи број њих је из Србије и најпотпунији увид у уметничке токове се може стећи на овим просторима али и шире, јер су на изложби заступљена дела најзначајнијих уметника из некадашњих република.

Изложени експонати припадају поетикама од релизма, преко поетско интонираних фигурацијских призора до асоцијативних композиција. Не улазећи у дубљу анализу, већ остајући само у домену приказаних радова, они се могу сврстати у: поетски интимизам (Мило Милуновић, Даница Антић, Мица Тодоровић), поетски релизам (Предраг Пеђа Милосављевић, Златко Прица, Милан Бесарабић, Лиза Марић Крижанић, Кемал Рамујкић, Миливоје Унковић), реализам у обличју фантазије (Стеван Кнежевић, Јосип Шкерљ, Момчило Голуб), надреализам (Миљенко Станчић), фигурацију богату симболима (Душан Микоњић, Синиша Жикић, Драган Добрић, Иван Шишко, Милорад Ћоровић, Станка Тодоровић, Стеван Кнежевић, Ђуро Радловић, Бранислав Минић), фугурацију ангажоване конотације (Јован Ракиџић, Миомир Радовић, Мирослав Арсић, Божидар Плазинић, Зоран Поповић), концептуално третиран цртеж (Драгољуб Раша Тодосијевић), асоцијативан пејзаж (Франо Шимуновић, Франце Слана, Дора Плестељак Слана), асоцијативна скулптура пренета на форму цртежа задржава исте особености (Милун Видић, Анте Мариновић), социјалистички реализам (Иван Лесијак, Емир Драгуљ, Милун Митровић, Босиљка Кићевац), експресионизам (Марио Маскарели и Младен Србиновић, Габријел Ступица, Никола Мартиноски), конструктивни-експресионизам Саве Шумановића, интимна белешка пејзажа Стојана Ћелића и дескриптивно-реалистични призор Љубомира Љубе Ивановића.

Збирка радова на папиру Галерије Дома Војске је хетерогена по много чему, а јединствена у једном: сваки рад је непоновљива ликовна прича у животу сваког уметника, али и важан и незаобилазан сегмент у сагледавању целокупног опуса уметника као и историје југословенске уметности.

Изложба ће бити отворена до 28. априла.

kategorije: Turizam u Srbiji

Значајан пораст броја туриста у Новом Саду у 2016. години

Pon, 04/04/2016 - 12:14

Према последњим подацима Републичког завода за статистику Србије на територији Града Новог Сада у прва два месеца ове године укупно је боравило 17.294 туриста што представља пораст у односу на исти период (јануар – фебруар) прошле године за 26,2%.

Од тога домаћих туриста је било 7.365 (раст за 23,7%), а страних 9.929 (раст за 28,2%). Према истом извору у периоду јануар – фебруар 2016. године укупно је остварено 38.288 ноћења што представља пораст од 40,3%. Од тога домаћи туристи су остварили 14.175 ноћења (раст за 27,7%), а страни 24.113 (раст за 48,9%).

У Инфо центрима Туристичке организације Града Новог Сада, који се налазе на Булевару Михајла Пупина 9 и у Јеврејској улици 10, такође је забележен изузетно велик пораст броја туриста у прва три месеца 2016. године у односу на 2015. годину (у фебруару и марту дупло већи број туриста).  Највећи број туриста је у Инфо центре долазио из Турске, Русије, Немачке, Хрватске и Грчке, док смо имали и туристе и са других континената и удаљених дестинација, као што су  нпр. Мексико, Перу и Боливија, као и Јапан, Сингапур и Тајланд.

Туристи су  долазили у Туристичке инфо центре да добију пре свега туристичке информације, а затим и бесплатне мапе града и брошуре и туристичке водиче о туристичким атракцијама града, као и да купе сувенире за успомену са мотивима Новог Сада, Војводине и Србије.

Можемо закључити да је број туриста  и број ноћења туриста у Новом Саду у константнтном порасту, што је резултат  целогодишњег рада и труда Туристичке организације Града Новог Сада, на интезивној промоцији Новог Сада као „сити брејк“ дестинације, града култура и фестивала, на домаћим и међународним сајмовима туризма, као и путем  медија и социјалних мрежа.  На крају, Нови Сад је проглашен за једну од ТОП 10 дестинација у Европи за 2016. годину, чему пораст броја туриста са почетка 2016. године, свакако иде у прилог.

kategorije: Turizam u Srbiji

Свечано отварање изложбе фотографија фото конкурса “Природа Србије”, Београд, 04. април 2016. године

Sat, 04/02/2016 - 07:51

Свечано отварање изложбе фотографија и додела награда за 2015. годину победницима сталног фото конкурса Завода “Природа Србије” одржаће се 04. априла 2016. године у 18.00 часова у галерији “Прогрес” (угао Кнез Михаилове и Змај Јовине улице ) у Београду. 

Стални фото конкурс “Природа Србије” покренут је у сарадњи са Фото савезом Србије у циљу промоције и заштите природе и природних добара. Током 2015. године на фото конкурс “Природа Србије” пристигло је неколико хиљада фотографија великог броја аутора. На годишњем жирирању  одабрано је укупно 83 фотографије, које ће бити представљене на изложби, а од којих ће за  11 фотографија аутори добити награде Завода и медаље Фото савеза Србије.

Фотографије које су представљене на изложби приказују детаље из света природе и разноврсност биљног и животињског света и предела Србије.

Очекивања су да ће овогодишњи избор фотографија за изложбу “Природа Србије 2015” мотивисати наше суграђане да спознају вредности и лепоте природне баштине Србије, будући да је изложбу  најбољих радова сталног фото конкурса “Природа Србије”  из 2014. године, која је гостовала у преко 20 градова током прошле године, обишло око 100.000 посетилаца.

kategorije: Turizam u Srbiji

Београдски месец фотографије, од 01. до 30. априла 2016. године

Pet, 04/01/2016 - 14:00

Први интернационални фестивал фотографије „Belgrade Photo Month“ (Београдски месец фотографије), биће одржан у Београду од 01. до 30. априла и својеврстан је покушај да се Србија и Београд позиционирају на фотографску мапу света. Због тога је у овај пројекат укључен велики број галерија, институција, фотографа и љубитеља фотографије.

Током месеца априла, на око 20 локација у Београду, посетиоци ће моћи да виде изложбе домаћих и страних фотографа, учествују у радионицама и предавањима, погледају филмове на тему фотографије и добију прилику да своје фотографске портфолије покажу еминентним домаћим и страним фотографима.

У првој недељи фестивала, посетиоци ће имати прилике да посете велику ретроспективну изложбу Томислава Петернека у павиљону „Цвијета Зузорић”.

Као главни догађај фестивала, најављујемо прву годишњу изложбу „Нови таленти 2016.“, на којој ће бити представљена три млада фотографа из Србије и иностранства.

Комплетан програм фестивала “Београдски месец фотографије” можете погледати на wеb страници: http://www.belgradephotomonth.оrg/еn/program-2/

kategorije: Turizam u Srbiji

Туристичка организација Србије на 3. Сајму за треће доба

Pet, 04/01/2016 - 09:57

Туристичка организација Србије (ТОС) узела је учешће на 3. Сајму за треће доба, који траје од 01. априла до 03. априла 2016. на Београдском сајму. Србија као туристичка дестинација нашим старијим суграђанима има да понуди бројне садржаје прилагођене њиховим потребама.

Као процентуално најчешћe кориснике мере Владе Републике Србије за подстицај унапређењу домаћег туризма кроз доделу ваучера, ТОС ће искористити прилику да на овом сајму сениоре и пензионере, уз присуство представника Министарства трговине, туризма и телекомуникација, информише о процедури и начинима преузимања ваучера за субвенционисани одмор у земљи.  Ова мера Министарства трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије протекле године је дала сјајне резултате, као и ветар у леђа промотивним активностима ТОС у 2015. години, како кроз повећање броја домаћих туриста који су одмор провели у Србији, тако и кроз значајно продужење трајања њиховог боравка на одабраним дестинацијама.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација наставило је од 1. јануара 2016. са активношћу доделе ваучера за субвенционисани одмор домаћим гостима. ТОС у складу са овако значајним пројектом Владе РС и ресорног министарства планира и реализује своје промотивне кампање током читаве године, као што је представљање на 3. Сајму за треће доба, како би на што бољи начин нашим грађанима представили многобројне туристичке атракције у Србији које ничим не заостају за иностраним дестинацијама.

На 3. Сајму за треће доба, ТОС ће упознати посетиоце са комплетном туристичком понудом Србије, а с обзиром да наши старији суграђани за своје дестинације у највећем броју управо бирају бање у Србији, ТОС ће фокус промоције туризма на овом сајму ставити на разноврсне садржаје у бањама. Природа је богато обдарила нашу земљу термалним водама и са преко 300 извора Србија се убраја у једно од најбогатијих подручја у Европи.

Сајам за квалитетнији живот у трећем добу. На једном месту свим посетиоцима доступне су разноврсне услуге, попусти, поклони, програми и производи који за циљ имају подстицање активног живота популације 55+. Друштвено одговорне компаније пружиће подршку Сајму кроз попусте и бенефите на својим штандовима.

kategorije: Turizam u Srbiji

Расписан Конкурс за сувенир Града Ваљева

Čet, 03/31/2016 - 12:46

На основу одлуке Управног одбора, а у циљу промоције и побољшања туристичке понуде, Туристичка организација града Ваљева објављује

ЈАВНИ ПОЗИВ за учешће на:

КОНКУРСУ ЗА ИЗБОР СУВЕНИРА ГРАДА ВАЉЕВО

I Предмет конкурса

Предмет конкурса представљају туристички сувенири града Ваљева.

Избор сувенира врши се у три (3) категорије:

  1. ТРАДИЦИОНАЛНИ СУВЕНИР
  2. САВРЕМЕНИ СУВЕНИР
  3. УМЕТНИЧКИ СУВЕНИР

II Услови конкурса

Право учешћа на Конкурсу имају сва заинтересована правна лица са седиштем на територији Републике Србије и сва физичка лица, држављани Србије (осим чланова комисије за избор сувенира), која испуне услове у овом Конкурсу.

Сувенир треба да буде одраз традиције, културне, историјске и материјалне баштине и да изражава аутентичне природне и туристичке атрактивности града Ваљево.

Материјал од којег ће бити израђен сувенир треба да буде по замисли аутора, са описом израде, величине, боје и материјала од којег ће се производити. За израду се могу користити само стабилни и еколошки прихватљиви материјали као што су: камен, метал, дрво итд.

Конкурсни рад треба да садржи графички приказ сувенира и примерак сувенира у оригиналној величини и материјалу, са текстуалним образложењем идеје, начина коришћења, спецификација материјала, начина производње итд.

Учествовање на Конкурсу је анонимно. Аутор треба да достави лично или путем препоручене поштанске пошиљке један примерак сувенира уз објашњење рада и предлог паковања на адресу: ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВАЉЕВО, ул.Проте Матеје 1/1, 14 000 Ваљево.

Достављање предлога се врши са назнаком “Конкурс за сувенир”, са шифром аутора анонимно (без имена и ознака аутора). У посебно затвореној коверти приложеној уз сувенир и означеној истом шифром достављају се подаци о аутору уз назнаку “Сувенир – подаци о аутору”.

Сваки аутор може доставити више радова.

Приспеле радове оцењиваће Конкурсна комисија а сви приспели радови биће јавно изложени.

Уколико Конкурсна комисија утврди да је квалитет пристиглих радова задовољавајући донеће одлуку о додели једнократних награда у износу:

  1. награда у категорији “Традиционални сувенир”: 20.000,00 динара
  2. награда у категорији “Савремени сувенир”: 20.000,00 динара
  3. награда у категорији “Уметнички сувенир”: 20.000,00 динара

Исплатом награда ауторима ауторска права прелазе на Туристичку организацију Ваљево.

Уколико се накнадно утврди да је предлог сувенира плагијат комисија задржава право да поништи одлуку о награди, а награђено лице је дужно да врати новчани износ награде.

Конкурсна комисија приликом одабира приспелих радова узеће у обзир следеће критеријуме: обележја града Ваљево са културним, традиционалним, историјским и материјалним атрактивностима, начин израде односно материјал, време потрбно за израду и цену израде сувенира.

Предлоге доставити најкасније 30 дана по објављивању конкурса.

Непотпуне и неблаговремене понуде се неће разматрати.

Сви учесници конкурса ће бити писмено обавештени о резултатима конкурса.

Предлози конкурса који не буду изабрани биће враћени ауторима.

Пријавом на конкурс учесници неопозиво прихватају све услове конкурса.

За сва евентуална питања у вези Конкурса, заинтересовани се могу обратити Туристичкој организацији Ваљево, путем електронске поште на адресу: tovaljevo@mts.rs, са назнаком: “За конкурс”.

Текст конкурса биће објављен на интернет страницама Туристичке организације Ваљево www.tov.rs; www.divcibare.rs, града Ваљево www.valjevo.rs, Туристичке организације Србије www.serbia.travel и у електронским медијима.

ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВАЉЕВО

 

kategorije: Turizam u Srbiji

Салон вина, Крагујевац, 02. април 2016. године

Čet, 03/31/2016 - 10:03

Други Салон вина у Крагујевцу биће одржан у суботу, 02. априла, од 12.00 до 20.00 часова, у Конгресном центру хотела „Крагујевац”, у организацији Винског витешког реда Шумадије. „Салон вина Крагујевац 2016” свечано ће отворити Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

Посетиоци ће моћи да, уз одговарајућу гастрономску понуду, дегустирају врхунска вина из преко 50 винарија из Србије и региона. За музички програм биће задужен Дуо Пиано уз соло наступ Давида Здравковића.

Уз улазницу, по цени од 400 динара, посетиоци ће добити и каталог Салона који садржи информације о винаријама и винима представљеним на Салону, као и о дистрибутерима хране и винског прибора.

Градска туристичка организација „Крагујевац“ ће и ове године на салону вина представити туристичку понуду града и околине, сувенирима и пропагандним материјалом.

Програм Салона вина:

11:00 – Предавање „Производња врхунских вина”, г. Влада Николић енолог

12:45 – Свечано отварање

14:00 – Радионица „Српски совињони”, г. Дејан Живкоски, сомелије, домаћин радионице Живота    Ђорђевић

Представљање ознака географског порекла за вина:

15:30 – Будућа ознака „Шумадија”, Дарко Јакшић/чланови Комисије за признавање ознака

17:00 – „Српски мерлои”, Ђурђа Катић сомелије, домаћин радионице Перица Радовић.

kategorije: Turizam u Srbiji

Туристичка организација Србије на Сајму у наутике у Београду

Čet, 03/31/2016 - 09:02

Туристичка организација Србије (ТОС) узела је учешће на 38. Међународном сајму наутике, лова и риболова, који траје од 30. марта до 03. априла 2016.  Србија нема море, али има бројне реке, од мирних равничарских, до брзих планинских, као и језера, на које се ТОС посебно фокусирао у промотивним активностима у 2016. години. Туристичка организација Србије (ТОС) сваке године за своју промотивну кампању одређује тему. За 2016. годину главна тема носи назив „Дунав и водено благо Србије“ .

На 38. Међународном сајму наутике, лова и риболова, ТОС ће упознати посетиоце са туристичком понудом Србије на рекама и језерима, које пружају много могућности за квалитетан одмор и различите спортске активности.

Природа је богато обдарила нашу земљу водама, показујући своје стваралачко умеће. Дунав, европски коридор који спаја 10 земаља и преко 100 милиона људи, са разноликошћу предела и историјских локалитета, као и туристичким адутима, једна је од највећих и несумњиво најлепших река у Европи, а посебно на њеном 588 километара дугом току кроз Србију.

kategorije: Turizam u Srbiji

Изложба „Ваљево 1914–1915 – град болница“у Спомен-збирци Павла Бељанског

Čet, 03/31/2016 - 08:58

Изложба „Ваљево 1914–1915 – град болница“, након премијерног приказивања у Ваљеву, а затим и широм Србије, биће отворена у Спомен-збирци Павла Бељанског у петак, 01. априла 2016. године. Аутори изложбе су др Владимир Кривошејев и Драгана Лазаревић Илић, музејски саветници Народног музеја из Ваљева.

Поставка „Ваљево 1914–1915 – град болница је спомен на велика ратна страдања током епидемије пегавог тифуса 1914. и 1915. године, као и на сликарку Надежду Петровић која је трагично преминула управо у време тих страдања и чијих се 14 ремек-дела чува у Спомен-збирци Павла Бељанског. Ваљево је уочи Првог светског рата имало 8.000 становника, а за време епидемије тамо се нашло око 100.000 људи, међу којима је био велики број избеглица, рањеника и оболелих. Српским лекарима помагале су санитетске мисије из неколико земаља и на основу мемоарске грађе осмишљена је наративна концепција изложбе. Од пегавог тифуса у Ваљеву страдало је 22 лекара и болничара, међу њима и Надежда Петровић (03. априла 1915.) као добровољна болничарка. Њена слика Ваљевска болница, данас у власништву Музеја савремене уметности у Београду, добила је истакнуто место на поставци. Поред писане грађе и савремене лекарске опреме, посетиоци изложбе ће моћи да виде и други документарни материјал. Циљ изложбе је да, уз помоћ карте болничких објеката и амбијенталног сегмента дела болнице, сликовито представи страдање близу 10.000 људи у Ваљеву у једном кратком периоду.

У ратним плановима Краљевине Србије било је предвиђено да Ваљево, због стратешког положаја буде један од главних центара војног санитета. Назив Ваљевска болница, бар када је реч о времену првих година Великог рата, означава склоп специфичних догађаја услед којих је цео град постао велика болница. Две сталне и шест резервних болница биле су смештене у више десетина објеката широм града, а када је избила епидемија пегавог тифуса, на брзину су отворене нове болнице у касарни Петог пешадијског пука, Ваљевској гимназији, музеју и у свим расположивим јавним објектима – кафанама, школама, магацинима.

Осим у стандардном облику, изложбу Ваљево 1914–1915 – град болница, посетиоци могу да виде и у дигиталној форми. Захваљујући помоћи Министарства културе и информисања настао је и сајт www.valjevo-hospital.org у виду виртуелног музеја са анимацијама које враћају у време ратних страдања од епидемије тифуса, на којем ће ускоро бити представљен и данашњи изглед локација на којима су се пре сто година налазили објекти ваљевске болнице. Такође, преко три хиљаде фотографија, које је аустроугарска војска направила у Србији од 1914. до 1918. године, међу којима су и мотиви Ваљева и околине, објављене су на сајту Државног архива.

Реализацију пројекта подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије, затим Војни музеј, Историјски музеј Србије, Музеј науке и технике и Музеј савремене уметности из Београда, Историјски архив Ваљево, National Museum Scotland, и други. У оквиру пратећег програма изложбе, у четвртак, 07. априла у 18.00 часова, биће одржана пројекција документарно-играног филма Ваљевска болница 1914-1915.

Четвртком, у 17.00 часова, током трајања изложбе, организована су бесплатна тумачења за посетиоце у трајању од 30 минута.

Радно време: Среда – недеља: од 10.00–18.00, четвртак: 13.00–21.00.

kategorije: Turizam u Srbiji

Грантови за сеоске домаћине на територији Крагујевца

Sre, 03/30/2016 - 13:53

На иницијативу туристичке организације, Град Крагујевац ће и ове године доделити подстицајна средства у износу од 1.200.000 динара за развој сеоског туризма.

Према речима Далибора Јекића, члана Градског већа за привреду,  грантове ће добити укупно пет домаћина, два која се већ баве овим послом и три за почетак обављања угоститељске делатности у сеоском туристичком домаћинству. „Средства у износу од 240.000 динара одобравају се за набавку опреме и грађевинског материјала и за њих ће моћи да конкуришу домаћину који нису добијали грантове од локалне самоуправе током последње две године. Град је препознао значај туризма, тј сеоског туризма кроз могућност запошљавања и продаје сопствених производа и зато подржавамо иницијативу туристичке организације“, каже Јекић

„После организованих обука и студијских посета најуспешнијим сеоским домаћинствима у Србији и Словенији, потрудили смо се да обезбедимо средства из градске касе за подстицај развоју сеоског туризма. Истовремено, настојимо да утичемо на локалну самоуправу и надлежне институције да изграде пратећу инфраструктуру у селима у околини Крагујевца, од путне мреже, до сигнала мобилне телефоније“, истакла је Снежана Милисављевић, директорка туристичке организације Крагујевца.

Информације о Конкурсу који траје до 06. априла ове године саопштене су на конференцији за новинаре која је одржана у сеоском туристичком домаћинству „Рујевица“ у Драчи, надомак Крагујевца. Осим представника медија, конференцији за новинаре су присуствовали готово сви сеоски домаћини из околине Крагујевца и на њихова питања одговарали су представници града и локалне туристичке организације.

Домаћинство Димитријевића у Драчи добило је подстицајна средства од локалне самоуправе у оквиру пројекта који је пре две године Градска туристичка организација реализовала са Развојним бизнис центром из Крагујевца. Димитријевићи су тим средствима опремили кухињу у оквиру апартмана који имају једну двокреветну и једну трокреветну собу у адаптираној кући из 1938. године. Осим етно ресторана, отворене летње сцене, спортских терена и и игралишта за децу ово домаћинство препознатљиво је по производњи вина и дегустацији у сопственом винском подруму. Димитријевићи су засадили 6 врста винове лозе на 5 хектара у Драчи која има вишевековну традицију производње добрих вина а њихови производи биће изложени на Салону вина у Крагујевцу, у суботу, 02. априла.

kategorije: Turizam u Srbiji

Почетак осме сезоне панорамског разгледања Београда из отвореног аутобуса „БС Турс“

Sre, 03/30/2016 - 10:43

Поводом почетка осме сезоне панорамског разгледања града из отвореног аутобуса „БС Турс“, у петак, 01. априла биће организована промотивна вожња у оквиру које ће бити подељено 40 бесплатних карата за наше суграђане.

Тура почиње у 11.00 часова, полазак је са туристичког стајалишта на Тргу Николе Пашића, а грађани се могу пријавити за туру у инфо центру ТОБ, у Кнез Михаиловој 5, најкасније до петка у 09.00 часова.

После прве промотивне туре, редовни термини за панорамско разгледање града су у 11.00 и 13.00 часова, свакодневно, у складу са временским приликама. Термин у 17.00 часова биће накнадно уведен.

Редовно разгледање траје око 70 минута, реализује се на српском, енглеском, руском, француском и немачком језику. Цена карте је 600 дин за одрасле и 450 дин за децу до 12 година, и могу се купити у инфо центру ТОБ у Кнез Михаиловој 5, у пословници „БС Турс“, Савски Трг 1а, као и у аутобусу пре почетка разгледања.

kategorije: Turizam u Srbiji

Отварање реконтруисане сталне поставке легата ликовне збирке Народног музеја Зрењанин, 31. март 2016. године

Sre, 03/30/2016 - 10:32

У амбијенту реконструисане сталне поставке Народног музеја Зрењанин у четвртак, 31. марта 2016. године, у 13 часова биће свечано отворене просторије у којима су представљени легати Ликовне збирке. Гости зрењанинског Музеја тим поводом биће Александра Фулгоси, помоћник министра културе и информисања Републике Србије, као и представници Покрајинског секретаријата за културну и јавно информисање и Града Зрењанина.

Последње три године (2013–2015) у Народном музеју Зрењанин рађено је на реконструкцији сталне поставке Ликовне збирке, која по значају представља једну од највреднијих у Војводини и заузима највећи део сталног изложбеног простора Музеја. Прве године реконструисане су две собе са експонатима из 18. и 19. века, а након тога три собе у којима је представљен 20. век. Ових дана је окончана и реконструкција три просторије у којима је смештено шест легата: Уроша Предића, Тивадара Вањека, Паулине Сударски, Фридерике Бенде, Злате Марков-Барањи и Љубице Тапавички. Међу њима Легат Уроша Предића свакако заузима посебно место. Реч је о београдском атељеу у којем је наш чувени сликар провео последње деценије свога живота и након смрти целокупан инвентар тог простора је доспео у наш музеј.

Реализацијом овог последњег пројекта завршена је уједно реконструкција целокупне сталне поставке Ликовне збирке. Тиме је зрењанински Музеј добио просторе који одговарају музеолошким стандардима, а уједно садржајно богате, модерне и визуелно атрактивне амбијенте. Ауторка ових пројеката је Оливера Скоко, кустос-историчар уметности, која и руководи Ликовном збирком. У пројекту је учествовао стручни тим Народног музеја Зрењанин уз ангажовање спољних сарадника. Визуелно решење дала је Даница Медведев, архитекта, радове је координирао Милан Милиновић, шеф Техничке службе, а сви изложени предмети су прошли третман Рестаураторско-конзерваторске службе зрењанинског Музеја.

Пројекат „Реконструкција сталне поставке легата Ликовне збирке“ као и претходна два пројекта, финансирали су  Министарство културе и информисања и Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање.

kategorije: Turizam u Srbiji

Baneri